Tåbynytt

Tåby Gård

-Bo på lantgård

27/1 -19

 

Nästan ett år har gått sedan sist. Här nedan följer en snabbresumé av det gågna året.

 

Ankhonan ruvade fram 6 ellingar, vilket gjorde deras damm-släpp fördröjt. Av dessa blev det kvar 4 honor och en hane, så nu är fördelningen mellan könen jämnare.

 

 

Tåbynytt

Rörmossens karpodling i Bergshamra var fantastiska och levererade nya karpar, som ersättning för de som dog, direkt till dammen. Karparna gjorde sitt jobb och höll dammen öppen och fin trots algblomning.

 

Hönan Flamma ruvade till sist fram 4 kycklingar i uteredet. När hon tyckte att hon var färdig, låg det fem kläckta ägg kvar. När Åsa skulle kontrollera om de var befruktade och knäckte det första, visade det sig att det fanns ett levande kyckling däri som pep för full hals. I all litteratur och hörsägen beskrivs det att kycklingar som inte tar sig ur ägget för egen kraft, inte överlever. Åsas erfarenhet från neonatalvård, gjorde att hon instinktivt sprang in med kycklingen och lade den på Pärs mage under täcket (klockan var då ca 2300). Hud-mot-hud visade sig vara livsavgörande även om man är en kyckling, för Suplajs (det namn som han fick) överlevde och kunde morgonen därefter ingå i Flammas kycklingskara. Suplajs är idag en av våra kvarvarande tuppar på gården.

Vi kläckte även fram en för oss ny hönsras - Brahma, vilken har fjäderbeklädda fötter och är betydligt större än vår gamla Hedemoraras.

Tyvärr blev just denna tupp, samt många andra höns och tuppar, tagna av denna objudna gäst.

Anders Bagge blev pappa till 7 bagglamm och 4 tacklamm. Alla fick namn på "B", alltifrån "Babbsan" till "Baloo".

 

Årets torka blev värre än 2017 vilket visade sig ha inverkan på lammens storlek och skinnens kvalitet. Stort tack till grannar som lånat oss betesmark (Roger) och skänkt sly, samt till gäster som hjälpt till att dra in det i hagarna. Värmen gjorde också att vi ändrade rutinerna så att fåren gick ute om nätterna då det var svalare och fick vara inne i ladan på dagarna. På grund av allt slit och djurens mående var vi tveksamma till at skaffa ny bagge. Den frodiga hösten gav dock alla tackor nytt liv och hull, så nu har baggen Boris från Askersund gästat en och en halv månad. Förhoppningsvis ger detta nya lamm till våren. Beräknad nedkomst är från början av maj till en bit in i juni.

 

 

26/6 utökades familjen med en hund - Borderterriern "Wi-Fi" (wajfaj). Han hämtades hem från kenneln Sub Terram och uppfödare Ulrika Braghe i Smedstorp, Skåne. Tanken är att han ska bli en tillgång till jaktlaget, men de första månaderna gick åt till att träna på att inte jaga våra höns.

Byggnationer som genomförts är ny utegård till hönsen och en uppehållsdel, kallad "Logen", där barnkalas och byalagsfest har hållits.

 

 

I år planerar vi att bygga ny kaningård, stängsla in 4-hjulingshagen så att det blir kommande vinters lösdriftshage, renovera altanen utanför pigkammaren, samt bygga om pooldäcket. Vi har också inlett samarbete med Booking.com så snart kommer man kunna boka nätter hos oss även där.

 

 

Sommarveckorna fylls snabbt så vill ni besöka oss just denna tid på året bör ni boka snarast.

18/4

 

Äntligen är våren här efter en lång och kall vinter. Hösten regnade bort efter den torra sommaren och vi fick i stort sett bara tre dagar utan nederbörd fram till januari. Snötäcket låg ända fram till början av april, vilket gjorde att skidspåren nyttjades maximalt. Även Arboga slalombacke har haft en rekordlång säsong.

 

 

Vattnet i dammen fylldes till ursprungsnivå, men tyvärr har något gjort att alla åtta kvarvarande Karpar dött. Det sista av isen smälte för bara några dagar sedan, men då vi skulle släppa ut ankorna från vinterboxen i ladan, hade honan bestämt sig för att börja ruva, så därför är de kvar inomhus några veckor till.

 

Två hönor försökte ruva men klev av efter ett par veckor, så det ser inte ut att bli några kycklingar i år. Förhoppningsvis kommer någon på att de vill ruva, så att vi får kycklingar till sommaren. Vi har förlorat några höns och tuppar till vad vi tror är räv och falk så nu har vi femton höns och tre tuppar kvar.

 

I början av november hämtade vi Anders Bagge från Winja AB. Han gick två månader med våra tackor och resultaten är än så länge tre bagglamm och två tacklamm, men troligen är det sex dräktiga tackor kvar som ska lamma vilken dag som helst.

 

 

Under vintern gallrade vi i "Döda skogen" bakom hinderbanan, vilket gav mycket ved och ris.

 

Ladan har haft outnyttjade delar som vi nu börjar göra i ordning. Till sommaren kommer där att finnas en loppisdel för allmänheten. Gäster får dessutom tillgång till en uppehållsdel, där t ex pingisbord, piltavla och biljardbord går att nyttja. Uppehållsdelen går också utmärkt att ha som festlokal eller till barnkalas.

 

Sommarbokningarna pågår för fullt så vill man komma i sommar bör man boka snarast. Det går självklart bra att boka höst och vinter redan nu också.

14/9

 

Sommaren har gått över i höst. Nu när regnet äntligen har kommit frodas svampen och lingonen i skogarna. Den extremt torra perioden medförde att vi var tvugna att ta ner lönnar för att stödmata fåren, att vattnet sjönk i dammen med nästan en halv meter och att vår eminenta åkgräsklippare bara användes två gånger.

Orang Gutangs ruvning resulterade i två tuppar, en helvit och en grå-brunspräcklig. Detta har medfört att vi fått minska antalet tuppar med fyra stycken varav vi fick hjälp av räven med en, sålde en och lade två i grytan.

Bagglammen har gått till slakt. Fårstallet är utbyggt med ca en tredjedel till. Ny bagge kommer i november och det medför ju att vi kan få upp till 16 nya lamm nästa år, så platsen behövs.

Vi hade norrmannen Christian Amdahl, som är elitcyklist inom mountainbike (han kom 10:a på cykelvasan!), på besök en vecka i juli. Han var mycket imponerad av standarden på Medåkers IF mountainbikespår och anläggning.

I övrigt har vi haft 17 gästande familjer och dagkolloverksamhet vid 3 tillfällen under sommaren. Poolen har använts flitigt, men är nu stängd för säsongen.

2 Fårhagar är stängslade och försedda med eltråd, sol/vindskydd och krubba. Nu är det bara vinterhagen kvar att renovera i år.

På projektlistan står också att lägga golv på logen i det som ska bli rekreationsdel i ladan, bygga hyllor och inreda loppisen, samt renovera utedelen till hönsen och kaninerna.

 

 

24/6

 

Midsommar är över för denna gång.

Kycklingarna har fått flytta ihop med hönsen och en ny kull är på väg. Hönan 'Orang Gutang' har ruvat 21 dagar idag på ägg.

Lammen som föddes under påskveckan växer så det knakar och våra barn har gett dem namnen Alice, Alicia, Alva, Franklin, Aini och Linus.

Poolen är igång och håller 26 grader så oftast är det varmare i vattnet än på land.

Gymmet är färdigbyggt och det är bara lite målning kvar.

Flera familjer har varit på besök och de verkar ha trivts, vilket är superkul. Sommaren är i stort sett fullbokad men vi kommer att ta emot gäster året om så det går fortfarande att boka inför höst/vinter.

 

Glad Påsk!!!

 

Det har hunnit bli den 14/4 och påsken har kommit även hit, även om vädret är minst sagt en smula instabilt. Bilder från idag och i onsdags. :-)

För tre veckor sedan lades ägg i granne Alex Birker äggkläckningsmaskin och i skrivande stund har det kläckts en älling och hela 9 kycklingar.

Vi har också hunnit få klart hinderbanan för barn (se bilderna under fliken "hinderbana"), permanentiserat två fårhagar inför vår och sommarbeten, fått två nya fyrhjulingar så att barn från fyra år och uppåt också kan åka, samt nästan fått klart inomhusgymmet. När snön försvinner blir det avtäckning och rengöring av poolen så att det förhoppningsvis hinner bli varmt där innan säsongen har börjat på allvar.

Tiden går fort och det är redan 6 mars.

 

Bokningarna är i full gång vilket är fantastiskt kul!

 

Fåren har blivit klippta och baggen Råland verkar ha uppskattats för tre av fyra tackor är rundare än normalt.

Våra ankhonor lägger ägg så nu är det vår!

 

Den gamla hästhagen i skogen har gallrats ur lite och är snart redo att rymma både hinderbana och utegym.

 

Huset till innegymmet har påbörjats och efter bara fyra veckor är det nästan klart. Stort tack till Uffes Gräv & Transport AB och BT Bygg AB! Sedan är det bara det "roliga" med spackling, målning, flytt av tunga saker, etc kvar innan man kan nyttja det till fullo.

Söndagen den 4/12 blir det julmarknad i Medåkers bygdegård. Då passar också vi på att hålla lite Loppis vid vår lada.

 

Hjärtligt välkomna!!

22:a november har det hunnit bli. Vi börjar så sakteliga bli av med alla flyttkartonger, få upp tavlor och lägga ut mattor. En hektiskt tid har det varit med omställningar och anpassningar, men samtidigt otroligt kul.

 

På gården har det skett en del förändringar. Bland annat var vi tvugna att ta bort två tuppar för det blev lite slagsmål om de få hönorna. Nu är det lugnare och alla vet sin plats i hierarkin.

 

Vi har fått en bagge och förhoppningsvis gillar tackorna honom så pass att det blir lamm till våren.

 

Ankorna är numer inne i ladan, eftersom vattnet frös till is på dammen. En anka blev förmodligen tagen av räven, tyvärr och därför beslutade vi att de kvarvarande skulle få vara inne över vintern. De har två badbaljor att simma i, men de som är lägst i rang får ändå vackert vänta till chefsankan badat färdigt.

 

Vi har också fått en tillökning inne i huset. Skäggagamen Michael Jack Bob Ekblom har flyttat in i Gabriels rum och verkar trivas.

Från och med 14:e oktober bor familjen Ekblom/Sandlund på Tåby. Vi hälsar både gamla och nya gäster varmt välkomna! Ett par nyheter är att vi kommer att ta emot gäster även vinterhalvåret, samt att vi i stället för hästar (Kajsa & Pär är allergiska), kommer erbjuda fyrhjulingsåkning för den som vill.